Finse Sauna

Vandaag de dag wordt de sauna veelal beschouwd als een plaats om het lichaam te reinigen en voor het ontspannen van de spieren en het verfrissen van de geest. Oorspronkelijk was het reinigen secundair en werd de sauna gebruikt om bij te komen van het alledaagse harde werken. De sauna heeft in het verleden ook nog andere doelen gehad.

Vanwege het frequente verhitten en de roet was de sauna de meest hygiënische plek van het huishouden. Het was derhalve logisch dat de sauna werd gebruikt voor gezondheid gerelateerde functies, zoals de zieken genezen, wonden laten genezen, het baren van kinderen en zelfs het gereedmaken van de lichamen van de doden. Kruiden werden gebruikt voor de zieken en een oud spreekwoord zegt dat als drank (wodka), roet en sauna niet helpen, de ziekte fataal is.

Heilige plek

Voor de meeste Finnen is de sauna niet alleen een plaats om de ontspannen en schoon te worden. Het heeft ook een zeker gewijde aard. Een veel geciteerde regel over gedrag in de sauna geeft aan dat men zich in de sauna net zoals in de kerk dient te gedragen. Hardop praten dient te worden vermeden, en zeker vloeken hoort hier niet thuis. Finnen vinden ook het lezen van een krant of het kijken van tv/ luisteren naar de radio helemaal niet passen in de sauna. Een sauna is een plek om tot rust te komen en te mediteren!

De gewijde aard van de sauna stamt uit het verleden. Men geloofde dat sauna's de woonplaats waren van verschillende geesten. In de Finse traditie zijn deze saunageesten meestal van goede aard, maar niettemin was het beter hen niet te verstoren door onbehoorlijk gedrag.